2018-01-14

Recept #2 - Domácí mléčná rýže + Salát s tofu na řecký způsob (2v1)

Přeji všem krásnou neděli!
Protože jsem teď absolutně nic nestíhala a už pár dní nebyl žádný článek, rozhodla jsem se, že si nedělní odpolední směnu zpříjemním právě psaním článku. Docela jsem se poslední dobou "rozvařila" a zkouším samé nové recepty. Dnes jsem se rozhodla podělit se rovnou o dva nové recepty, které jsem zkoušela. Jedním bude domácí mléčná rýže, která je šíleně jednoduchá a neskutečně dobrá! Absolutně se nevyrovná té, co se prodává v obchodech, a můžete ji jíst jak teplou, tak i studenou. Druhým receptem bude salát, taktéž jednoduchý a výborný.

Domácí mléčná rýže
Budeme potřebovat:
- uvařenou rýži
- mléko
- cukr moučka
- máslo
- skořice

Uvaříme si libovolné množství rýže, vodu osolíme jen trochu. Uvařenou rýži nasypeme do hrnce a zalijeme mlékem. Rýže by neměla být "na suchu", ale ani plavat v mléce. Doporučuji ze začátku dát raději méně a pokud bude třeba, tak dolít. Přidáme cukr moučka a přivedeme k varu. Stále mícháme do zhoustnutí, zhruba 5-10 minut. Až hrnec odstavíme z plotny, přidáme trochu másla na zjemnění. Mléčnou rýži můžete podávat můžete teplou i studenou. Ozdobila jsem ji skořicí, ale co přidáte navrch, je zcela na vás.



Salát s tofu na řecký způsob
Na 2 porce budeme potřebovat:
- 15 g slunečnicových semínek (nepoužila jsem)
- 1 balení tofu (marinované nebo uzené, já použila klasické, které jsem nechala uležet ve vlastní marinádě)
- okurka
- půl červené cibule
- 140 g černých oliv
- čerstvý kopr (nepoužila jsem)
- 100 ml olivového oleje
- 20 ml jablečného octa
- sůl, pepř

Pokud použijete semínka, tak začneme tím, že si je opražíme na pánvi. Tofu a okurek si nakrájíme na kostky, cibuli najemno. Olivy scedíme a pokud budeme chtít v salátu i kopr, tak ho nasekáme nadrobno. Vše si dáme do větší mísy. V malé mističce promícháme olej a ocet se solí, a směsí přelijeme zeleninu. Na závěr dochutíme mletým pepřem.
Můžete do salátu přidat ještě například dýňová semínka nebo piniové oříšky, vše záleží na tom, na co zrovna máte chuť.



Já do salátu přidala ještě navíc mrkev a místo červené cibule jsem použila bílou, protože jsem ji měla doma a rozhodně bych neletěla do obchodu pro červenou, jen abych na 100% dodržela recept. Oba dva recepty jsem si zamilovala, mléčnou rýži jsem rozhodně nedělala naposledy.
Vám přeji úspěšný nový týden, vkročte do něj pravou nohou a užijte si ho.

D.

Žádné komentáře:

Okomentovat