2018-01-17

Recept #3 - Tuňákové placky, Nesmažený sýr a Těstoviny s ricottovou omáčkou (3v1)

Krásnou středu všem!
Zjistila jsem, že mám pořád v zásobě tolik receptů, které jsem zkoušela, že kdybych je měla vydávat po jednom, tak je můžete číst každý den. Rozhodla jsem se, že když nebudu stíhat vydávat recepty zvlášť po jednom, tak jich dám víc do jednoho článku, jako minule. Dnes jsem ale přitvrdila a budou 3 v 1, máte se na co těšit. Všechno to budou hlavní chody, ale aby to mělo i kladnou stránku, jsou to všechno hodně zdravá jídla. Můžete se přesvědčit sami..


Tuňákové placičky s oblohou
Na 8 placiček budeme potřebovat:
- 1 červenou cibuli
- 2 lžíce oleje + nějaký na smažení
- 390 g tuňáka ve vlastní šťávě
- čerstvý kopr (nemusí být)
- 60 g kaparů (já místo nich použila kukuřici)
- 2 vejce
- pepř
- strouhanku

Cibuli si nakrájíme najemno a necháme ji na oleji zesklovatět. Mezitím si scedíme tuňáka a dáme ho do mísy, kam přidáme i osmahnutou cibulku, kapary a pokud chceme, tak i kopr. Prošleháme vejce a přidáme je ke směsi, vše opepříme a důkladně promícháme. 
Do talířku si nasypeme strouhanku. Ze směsi tvarujeme placičky, které následně obalujeme ve strouhance. V pánvi si rozpálíme olej a placičky zprudka osmahneme, přebytečný olej necháme vsáknout do papírové utěrky. Mezitím, co se nám placičky smaží, si nachystáme oblohu - polníček, ředkvičky, cherry rajčata, avokádo nebo jinou zeleninu, záleží na tom, co zrovna máme doma. Oblohu zakápneme olivovým olejem a šťávou z citronu, můžeme ji i posypat černým sezamem, pokud ho máme. 

Jelikož jsem spěchala, food styling šel tentokrát stranou a je to myslím hodně vidět.


Nesmažený sýr
Budeme potřebovat:
- 300 g nakrájeného nebo nastrouhaného eidamu
- bramborovou kaši z 2 brambor
- 2 vejce
- kukuřičnou strouhanku

Nejdříve si uděláme bramborovou kaši. Až nám trochu zchládne, vmícháme do ní sýr. Do jednoho talířku si rozklepneme vejce a do druhého nasypeme strouhanku. Ze směsi tvarujeme tvar "smažáku", obalíme ve vejci a strouhance, a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180 - 190°C asi 25 minut. Podáváme se salátem z baby špenátu, cherry rajčat a případně ředkviček.



Těstoviny s ricottovou omáčkou¨
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 balení libovolných těstovin
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 2 menší cukety
- 400 g krájených sterilovaných rajčat v konzervě
- 400 g ricotty
- tymián a sůl

Těstoviny si uvaříme podle návodu. Před dovařením si odebereme jednu naběračku vody bokem. Slijeme zbytek vody a těstoviny zakápneme trochou olivového oleje.
V pánvičce si na oleji zpěníme šalotky a česnek, po pár minutách přidáme na půl měsíčky nakrájené cukety. Orestujeme, vložíme rajčata, tymián, podlijeme vodou z těstovin a cca 20 minut dusíme. 
Na závěr přidáme ricottu, osolíme, promícháme a necháme vychladnout. Poté rozmixujeme a smícháme s těstovinami.


Na těstoviny jsem si ještě nasypala tunu parmazánu, což jsem ale už nevyfotila. 
Všechny 3 jídla jsou velice chutná, sytá a jak už jsem psala, tak i zdravá. Nesmažený sýr byl na můj vkus až hodně suchý, takže bych doporučila přidat kečup, majonézu nebo něco, co si dáváte rádi ke klasickému smažáku. 

D.

Žádné komentáře:

Okomentovat