2018-03-08

Recept #7 - Zdravá pizza, Špaldová galetka a Veganský burger (3v1)

Po hrozně dlouhé době jsem připravila zase receptový článek, abych dohnala veškeré resty. Očekávala jsem, že budu mít šíleně moc receptů na sepsání, ale když jsem projížděla fotky v mobilu, zjistila jsem, že drtivá většina jídel mi prostě zas tak nechutnala a nechci je tak doporučovat ostatním. Možná si myslíte, že to je blbost, protože každý máme jiné chuťové buňky. Jenže já prostě nemůžu doporučit něco, s čím nejsem spokojená. Takže vám přináším další 3 v 1 článek. Vybrala jsem 3 celkem zdravé recepty, které vřele doporučuju a určitě jsem minimálně 2 z nich nedělala naposledy!

Zdravá pizza
Budeme potřebovat:

- 250 g tvarohu
- 130 g ovesných vloček rozemletých na mouku
- 3 vejce
- sůl, koření, oregano

Všechny ingredience smícháme a rozetřeme na papír na pečení (tenkou vrstvu), dáme do trouby vyhřáté na 240°C a pečeme zhruba 8-10 minut. Poté vyndáme z trouby, na těsto přidáme vybrané ingredience a vrátíme zpět do trouby na 10-15 minut.


Já si pizzu potřela kečupem smíchaným s oreganem a olivovým olejem, na to přidala plátky mozarelly, rajčátka a ještě to posypala nastrouhaným sýrem. Můžu vám říct, že lepší domácí pizzu jsem nikdy nejedla! Samozřejmě, nevyrovná se to pravé pizze, ale i tak, je vážně výborná a určitě ji vyzkoušejte! Budete příjemně překvapení..

Špaldová galetka
Na těsto budeme potřebovat:
- 200 g špaldové mouky
- 2 PL moučkového cukru
- 100 g másla
- 100 ml studené vody

Na náplň:
- 250 g tvarohu
- 2 PL moučkového cukru
- 1 vejce
- 400 g ovoce
+ vanilkový nebo třtinový cukr na posypání

Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, pokrájené změklé máslo a nakonec vodu. Nejdříve těsto smícháme vařečkou a pak rukama vypracujeme vláčné a nelepivé těsto. To pak zabalíme do potravinové fólie a minimálně na 30 minut uložíme do lednice, aby ztuhlo.
Mezitím si smícháme náplň ze všech uvedených surovin kromě ovoce. Po odležení si těsto rozdělíme na 2 poloviny. Každou polovinu těsta vyválíme do kruhu a přeneseme ho na plech vyložený pečícím papírem, protože ale budou galetky dvě, položíme těsto na kraj. Potřeme tvarohovou náplní (ale ne úplně do krajů, nejlepší je náplň si rozpůlit, stejně jako těsto) a ozdobíme ovocem. Já použila mražené lesní ovoce, výběr je ale na vás. Okraje nepotřené náplní přehneme tak, aby nám v troubě náplň nevytekla. Na závěr posypeme vanilkovým nebo třtinovým cukrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba 25 - 30 minut. Koláč krájejte až po vychladnutí.


Určitě nešetřete cukrem, kterým budete galetku na závět posypávat, pokud totiž použijete mražené lesní ovoce, jako já, bude dost kyselé.


Veganský burger 
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 400 g plechovka nakládané cizrny
- 1 rozmělněný stroužek česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, libovolné koření (můžete použít například mletý kmín nebo koriandr, chilli atd.)
- slunečnicová semínka
- olivový olej

Cizrnu scedíme a necháme důkladně okapat, pak ji osušíme. Spolu s česnekem, moukou a kořením ji rozmixujeme. Podle chuti dosolíme a vytvoříme 4 placky, které následně obalíme ve slunečnicových semínkách. Placky dáme na 20 minut vychladit a pak je buď upečeme v troubě nebo usmažíme na pánvičce. Pak už budeme potřebovat pouze nějakou housku, dip a libovolnou zeleninu.


Na tenhle burgr jsem sklidila fakt samou chválu, dělala jsem ho kamarádce, když u mě byla na návštěvě, a byla z něj nadšená. Zasytil nás a bylo to mnohem zdravější a lepší, než kdyby místo cizrnové placky bylo maso.

Já doufám, že třeba někoho z vás inspiruju a něco vyzkoušíte, protože kdyby ne, byla by to fakt škoda. Tyhle recepty jsou fakt neskutečně moc dobrý.

D.

Žádné komentáře:

Okomentovat