2018-03-17

Recept #8 - Chia puding, Mandlovo-banánový toast a Brokolicové placky (3v1)

Krásný víkend všem.
Máme tu zase zimu, což je po tak krásným a teplým počasí docela utrpení. Ale já jsem se rozhodla zpříjemnit ten den jak sobě, tak třeba i vám. Třeba někoho inspiruju a uděláte si některý z těchto receptů, které vám sem napíšu. 
Připravila jsem si pro vás recepty na 2 rychlé snídaně, z nichž jedna je zdravá, a potom recept na zdravý oběd, který je taky rychlý a jednoduchý na přípravu. Jdeme na to!

Chia puding
- chia semínka
- rostlinné mléko (ale klidně použijte i klasické)
- jogurt
- kiwi, hroznové víno, banán

Do misky si dáme 3 lžíce chia semínek, které si od oka zalijeme mlékem. Doporučuji dávat pozor a radši nalít mléka míň, než víc. Kdykoliv můžete přidat, uvidíte sami, jak budou chia semínka postupně "nabobtnávat". Po zhruba 5 minutách byste měli vidět, že směs zhoustla, pak se můžete rozhodnout, jestli chcete mléko přidat nebo vám to stačí takhle. Mezitím si nakrájíme kiwi a banán, všechno ovoce si ještě rozdělíme zhruba na polovinu. Po dalších cca 10 minutách už je směs hotová. Servírujeme do sklenice následovně: na dno puding, pak polovina ovoce, jogurt a na závěr zbytek ovoce.


Jak vidíte, přípravu chia pudingu stihnete klidně i ráno, než půjdete do práce nebo do školy. Mezitím, co se vám bude připravovat směs chia semínek a mléka, se stihnete namalovat nebo vyvenčit pejska. Je to zdravá a chutná snídaně, plná vitamínů a energie. Samozřejmě pokud ráno nestíháte, určitě si můžete puding připravit už večer, v tomhle případě ale puding uchovejte v lednici.

Mandlovo-banánový toast
- 2 plátky toustového nebo žitného chleba
- mandlový krém
- banán
- plátky mandlí
- kokosové lupínky

Příprava je ještě jednodušší než u chia pudingu. Plátky chleba si opečeme na sucho na pánvi a nebo v topinkovači. Namažeme si je mandlovým krémem, poklademe nakrájeným banánem a posypeme mandlemi i kokosovými lupínky. Podáváme ještě teplé.


Tento toast je vhodný spíše na snídani nebo brunch, ale určitě bych se mu nebránila ani na svačinu nebo večeři. Je to chuťově hrozně zajímavé, dobré, ale taky příšerně kalorické. Takže jednou za čas.. 

Brokolicové placky
- 1 brokolice
- špaldová mouka
- stroužek česneku
- 1 vejce
- olej na smažení

Z brokolice okrájíme růžičky, které povaříme v osolené vodě, ale ne úplně do měkka. Vodu slijeme a brokolici si vidličkou rozmačkáme. Přidáme podle oka špaldovou mouku (nebo jakoukoliv jinou..), nasekaný česnek a vejce. Celou směs pořádně promícháme dohromady a když bude třeba, přidáme vejce nebo mouku, já ale přidávala pouze mouku. Na pánvi si rozehřejeme olej, ze směsi tvarujeme libovolně velké placky a smažíme je z obou stran. Podáváme například s bramborem a zeleninou.


Brokolicové placky jsou taktéž velmi jednoduché, dobré a hlavně zdravé. Můžete je samozřejmě místo smažení upéct v troubě a určitě se dají jíst i holé, na způsob bramboráků.

Snad jsem někoho z vás inspirovala a nějaký recept vyzkoušíte. Neskutečně mě baví zkoušet nové recepty a dělit se o ně se spolubydlícíma i třeba s někým, kdo si tenhle článek přečte. Doufám, že máte všichni pěkný víkend i přes to, že počasí nám moc nepřeje. 

Do příštího receptu jsem si připravila takový tip, co udělat s košťálem brokolice, tak stay tuned.

D.

Žádné komentáře:

Okomentovat