2018-04-14

Recept #10 - Salát s vajíčkem, Zapečený lilek, Mrkvový krém s chilli a kokosovým mlékem (3v1)

Krásnou sobotu.

Abych co nejrychleji dohnala všechny resty, jsem tu zas s dalšíma receptama. Snad to některým už neleze krkem..
No, dnešní receptový článek je složen ze zdravých a jednoduchých receptů, které musíte vyzkoušet! Salát s vajíčkem se úplně hodí do současného počasí! Zapečený lilek je podle mě ideální večeře, protože lilek je lehce stravitelný. A mrkvový krém vás zahřeje v deštivém dni. I já jsem si na něm pochutnala, přestože mrkev sním pouze v syrovém stavu.

Salát s vajíčkem
Budeme potřebovat:

- polovinu okurky
- 8 cherry rajčat
- 1 avokádo
- 5 natvrdo uvařených vajec
- 2 hrsti rukoly
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z poloviny citronu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 200 g krůtí šunky v celku (já použila marinované tofu)

Nakrájíme okurku, rajčata, avokádo a vychlazená vajíčka. Vše smícháme v míse s rukolou. V jiné mističce smícháme olej, citronovou šťávu a hořčici, a tímto dresinkem zalijeme salát. Ozdobíme kousky opečeného tofu nebo šunky a můžeme jíst.



Zapečený lilek
Budeme potřebovat:

- 2 lilky
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 300 g rajčatového protlaku
- několik snítek tymiánu
- 100 g nastrouhané mozarelly
- 100 g strouhaného parmazánu

Troubu si předehřejeme na 180°C. Lilky podélně nakrájíme na zhruba 3 mm plátky, osolíme a necháme chvíli odležet, aby pustily vodu, kterou pak osušíme kuchyňskými utěrkami. Plátky opečeme na pánvi na olivovém oleji do poloměkka. Poté každý plátek smotáme do ruličky a naskládáme do zapékací mísy. Zalijeme protlakem a opepříme, posypeme čerstvým tymiánem, mozarellou a parmazánem. Pečeme 10-15 minut dokud se sýry nezapečou.



Mrkvový krém s chilli a kokosovým mlékem
Budeme potřebovat:

- 1 cibuli
- 1 lžíci oleje
- 400 g mrkve
- 1 menší kedlubnu
- 1 lžíci čerstvého strouhaného zázvoru
- chilli papričky nebo koření
- 700 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- 150 ml kokosového mléka
- 1 lžička kari

Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji. Přidáme nakrájenou mrkev, kedlubnu, zázvor a chilli. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme, až zelenina změkne. Rozmixujeme na hladký krém, přilijeme kokosové mléko, dochutíme kari a necháme krátce přejít varem.



Snad se některým z receptů inspirujete! Já mám pro vás předchystané další dva receptové články, v pondělí (klasicky) vyjde týdenní shrnutí a vy si užijte krásný slunečný víkend, já ho trávím v práci na odpolední.

D.

Žádné komentáře:

Okomentovat