2018-04-29

Recept #12 - Cuketová ovesná kaše, Vejce Benedikt se špenátem a krůtí šunkou, Kedlubnový salát se lněným semínkem (3v1)

Krásnou neděli všem.

Po delší době jsem se zase vrhla na receptový článek, který už mám nachystaný nějaký ten týden a pořád ne a ne ho vydat.. Čekají tu na vás 2 snídaně a jedna lehká večeře, která je podle mého ideální na teplé večery, kterých si teď zase pěkně užijeme.. Tak jdeme na to?

Cuketová ovesná kaše
Budeme potřebovat:

- 40g ovesných vloček
- 20g nastrouhané cukety
- 25 ml rostlinného mléka
- datlový sirup (nebo jiné sladidlo)
- 1/2 banánu
- borůvky (čerstvé nebo zmražené)
- rozpuštěná směs lesního ovoce
- 1 lžíce arašídového másla
- skořice
(můžete použít i 2g proteinu, který jsem vynechala)

Cuketu spolu s vločkami zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Vaříme do zhoustnutí, přidáme datlový sirup (a pokud chcete, tak i protein) a ozdobíme ovocem.



Vejce Benedikt se špenátem a krůtí šunkou
Budeme potřebovat:

- 2 žloutky
- špetka soli
- půl lžičky plnotučné hořčice
- 50 g másla
- pár kapek citronové šťávy
- 2 housky
- 4 vejce
- 150 g baby špenátu
- 4 plátky šunky

Ve vodní lázni vyšleháme žloutky se solí, hořčicí a lžící vody. Voda v lázni nesmí být vroucí, ale horká! Šleháme cca 3 minuty do pěny, pak začneme postupně po dávkách přidávat rozpuštěné máslo. Stále šleháme dokud nám nevznikne omáčka konzistencí podobná majonéze. Dochutíme citronovou šťávou a případně solí. Omáčku uchováme v teple, dokud nepodáváme.
Housky si rozkrojíme a pár minut nasucho opékáme na pánvi. Na opečenou housku dáme listy špenátu a plátek šunky.
Ve velkém hrnci si dáme vařit vodu s octem (1 lžíce na 1 litr vody). Vajíčko rozklepneme do hrnku nebo naběračky (vždy jen jedno), lžící roztočíme vroucí vodu tak, aby se uprostřed udělal vír. Do jeho středu opatrně vyklopíme vejce a vaříme přesně 3 minuty. Pokud chcete, aby se bílek obalil okolo žloutku, můžete si trochu pomoct lžící. Pošírované vejce vyndáme děrovanou naběračkou na obloženou housku a polijeme holandskou omáčkou.




Kedlubnový salát se lněným semínkem
Budeme potřebovat:

- 1 kedlubnu
- 1 mrkev
- půl svazku ředkviček
- půl jarní cibulky
- lžička olivového oleje
- 1 a půl lžíce limetkové šťávy
- 1 lžička medu
- lžička lněného semínka
- špetka soli

Kedlubnu a mrkev nakrájíme na proužky, ředkvičky na čtvrtinky, jarní cibulku na kolečka. Zeleninu promícháme a zalijeme dresinkem z oleje, limetové šťávy a medu. Lněná semínka opečeme nasucho na pánvi a posypeme nimi hotový salát.



D.

Žádné komentáře:

Okomentovat